Domännamn – vad är det?

Ett domännamn är en så kallad en internetadress som man publicerar en webbplats på. Du befinner dig på en just nu där domännamnet är ”svenskawebbhotellslistan.se”. För att denna domänen ska visa innehållet och denna texten som du läser nu så krävs det ett webbhotell. Tack vare att denna domänen hyr ett konto så kan denna webbplatsen vara tillgänglig dygnet runt utan att jag som äger denna webbplatsen och domänen behöver bryr mig.

Registrera domännamn

Hur skaffar man sig ett domännamn?

Det finns idag flera aktörer man kan vända sig till för att registrera en domän. Ett domännamn kostar från 49 kr per år och uppåt. Ibland kan man till och med få ett domännamn helt utan kostnad om man köper ett webbhotell av företaget man vänder sig till. Ett som jag hittar nu direkt är Webbdo. För att registrera en domän så måste man vara minst 18 år gammal. Är man yngre så finns det tyvärr ingen genväg eller undantag som ett företag kan ta då de har sina avtal att följa. Om man nu tvunget vill ha en domän och man inte innehar åldern får man vända sig till sina föräldrar.

Se vilka domäner som är lediga

Man kan inte registrera en domän som någon annan har. Man måste därför kolla så att ett domännamn är ledigt innan man ber sin registrar (företaget som registrerar domännamn) att registrera en domän. Detta kan man enkelt göra via http://who.is/ . På den sidan kan man söka upp vilket domännamn som helst över hela världen för att se om den är ledig eller upptagen. Är domännamnet registrerad av någon annan kan man även se vilken som är innehavare av denna.

Domännamn med olika avslut?

Du vet säkert att det finns olika avslut på domäner, exempelvis .se och .com som är de vanligaste här i Sverige. Om en domän avslutas med .se så är den registrerad under IIS.se som i sin tur kan ha återförsäljare som säljer domännamn åt dem. En .se domän och en .com domän är helt olika. Om man väljer att registrera en domän under .se så kommer man automatiskt inte att vara ägare till .com domänen. Exempelvis domänen svenskawebbhotellslistan.se är inte samma som svenskawebbhotellslistan.com. Jag som äger denna domänen äger inte den under .com eller någon annan som avslutas med annan ändelse. Avslutet så att säga kallas för toppdomän om du är intresserad av att fördjupa dig i det.

Hur många domäner kan man köpa?

Det finns idag ingen begränsning på hur många domännamn en person/företag får äga. Man kan därför registrera hur många man vill. Det enda som kanske ta emot är plånboken då man som ägare av domäner tvingas betala för varje enskilt domännamn varje år. Om ett domännamn inte förnyas, delvis betalas av en ägare kommer denna domänen att bli fri för vem som helst att registrera den. Det är därför extra viktigt att man har koll på sina domäner och betalar sina fakturor som skickas ut från företag/webbhotell som har hand om registreringen. Löper tiden ut så är risken väldigt stor att någon annan registrera en domän. Detta via så kallade snapback tjänster som många webbgurus håller koll på.

Måste en domän vara aktiv när man äger den?

Det finns absolut inget krav på att en domän måste vara aktivt, delvis ha innehåll eller utnyttjas av ägaren. Man kan idag köpa på sig hur många domäner man vill och bara låta dem vara. Majoriteten av namn som idag är registrerade har faktiskt inget innehåll. De är registrerade för framtida bruk eller för att ägaren väntar på att få ett bud så att han/hon kan sälja det.

Ett domännamn kan säljas för vilken summa som helst. Det är ägaren som bestämmer priset. De största domänerna som sålts genom åren har gått för några miljoner dollar. Dessa säljs främst via sedo.com som är en samlingsplats för köpare och säljare av domännamn. Sitter du på en bra domän som du inte vet vad du ska göra med den kanske du kan tjäna en slant på att sälja den.